joi, 24 februarie 2011

Festivalul Naţional de Dramaturgie de la Râmnicu Vâlcea, ediţia a-V-a

Brăilenii pasionaţi de scrierea de texte dramatice pot participa la Festivalul Naţional de Dramaturgie de la Râmnicu Vâlcea, ediţia a-V-a


Teatrul "Anton Pann" Râmnicu Vâlcea, Consiliul Judeţean Vâlcea şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea organizează Festivalul Naţional de Dramaturgie "Goana după fluturi" ediţia a-V-a.

La concursul de texte dramatice sunt invitaţi să participe dramaturgi din întreaga ţară. Lucrările, semnate doar cu un motto ales de autor vor fi trimise până la data de 1 mai pe adresa: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea; Str. Nicolae Bălcescu nr.26 A, cod 240192, Râmnicu Vâlcea, Judeţul Vâlcea sau pe e-mail: culturatraditionalavl@yahoo.com, până la data de 1 mai 2011.
În acelaşi plic cu textul se va introduce şi fişa de înscriere în care vor fi menţionate datele de identificare ale autorului care vor fi secretizate până la deliberarea juriului.
Lucrările vor fi apreciate de un juriu alcătuit din personalităţi ale vieţii teatrale (dramaturgi, critici, regizori, cronicari dramatici).

Finala va avea loc în zilele de 13-15 mai 2011 la Râmnicu Vâlcea şi Tetoiu. Vor fi decernate premii în diplome, iar lucrările premiate vor fi publicate în Antologia festivalului, ce va fi lansată la o ediţie viitoare şi vor fi recomandate spre lectură Cenaclului de Dramaturgie a Uniunii Scriitorilor,Teatrului Naţional Radiofonic şi altor instituţii de spectacole din ţară.



http://www.adevarul.ro/locale/braila/Brailenii_pasionati_de_scrierea_de_texte_dramatice_pot_participa_la_Festivalul_National_de_Dramaturgie_de_la_Ramnicu_Valcea-editia_a-V-a_0_432557140.html#commentsPage-1

miercuri, 23 februarie 2011

Iata de fapt ce se ascunde sub Rosia Montana

.
Sfartecarea trupului tarii :urmeaza pasii marunti ai Germaniei+Ungaria pe de-o parte si Israelului pe alta parte,care si-a indeplinit misiunea: ne-a cumparat deja. Prim-ministrul Israelului a raportat in kneset ca misiunea de a cumpara Romania a fost indeplinita


Pentru ca urmasii nostri sa mai afle vreodata cine au fost stramosii al caror sange le curge in vene , Trimiteti mai departe !
Doina Cociorvei


Mai jos este un material care TREBUIE SA CIRCULE. E singura forma de protest deocamdata. Sunt informatii despre Rosia Montana si despre valoarea ei fizica, despre valoarea spirituala a zonei si mai ales despre valoarea romanului si a Romaniei, aici si in lume. Am decis sa anexez citeva fotografii facute de subsemnatul in zona acum circa 3 ani.


Acolo se ascunde un tezaur urias ce nu va putea fi masurat nicicind in bani! Am gasit ghidul local recomandat (clandestin, in soapta, la ureche! - dureros!) care stie foarte multe (nu din presa!) si care ne-a dus in adincurile pamintului. Si mai ales ale istoriei. Si cind am iesit la suprafata ne-am dat seama in ce hau fara fund de fapt suntem pe cale sa fim aruncati.
Cezar Aanicai
Iasi , mai 2010


Rosia Montana este cea mai veche localitate din Romania , atestata de la anul 131 dupa Hristos.
..De-a lungul istoriei, ispita aurului a atras aici toate neamurile Europei, facand din Rosia un orasel cosmopolit.


Din Rosia s-au ridicat, de-a lungul timpului, multi luptatori ardeleni, cum au fostGeorge Gritta, luptator in revolutia de la 1848, alaturi de

Simion Balint




Avram Iancu


..In Rosia, stradutele inguste si pietruite, casele de patrimoniu, construite in stil baroc de arhitecti italieni (Strada siciliana), in urma cu aproape doua sute de ani, te transporta in alt timp..

Ultimele 330 de tone de aur


si 1680 de argint



vor sa fie exploatate, pana la ultima roca de minereu, de compania Gold Corporation, careia i-a fost concesionata exploatarea.

..Doar douazeci de mii de dolari pe an plateste statului roman compania Gold Corporation, chiria pentru concesiunea a 520 de kilometri patrati, inima de aur a Apusenilor.


Concesiunea s-a facut pe 20 de ani, din 1997, deci ar mai fi inca sapte ani de-acum incolo.
..Vedem zilnic cum angajatii companiei intra in galerii, sub pretextul ca iau probe si fac masuratori, pana ce vor incepe oficial exploatarea, dar nimeni nu-i controleaza daca iau sau nu iau aur de-acolo...
..Uraniul ni l-au exploatat rusii in totalitate, iar acum vom ramane si fara aur, daca romanii nu se trezesc la timp.

De la Bucuresti sau din alta parte a lumii nu-si dau seama de dimensiunile reale ale tragediei de la Rosia Montana , iar cand vin aici si afla adevarul, sunt izbiti de anormalitatea acestei situatii, de lipsa de reactie a Guvernului si a administratiei locale, fata de aceasta stare de lucruri.
Toti scriu acolo ca nu-si pot inchipui ca vestigiile istorice, galeriile romane, bisericile si cimitirele istorice, bucati intregi de munte s-ar narui intr-un iaz de cianura.

Toti ne incurajeaza sa rezistam! Toti vor sa fie de folos cu ceva, un lucru cat de marunt. Solidaritatea aceasta de la om la om face mai mult decat orice gest politic din departare, si acesta indelung asteptat.


"Rezistati! Rezistati!" ne indeamna toata lumea, dar nu e usor, sa stiti, sa-ti traiesti viata ca in vitrina, observat, filmat si fotografiat tot timpul, pandit din fata casei, spionat obstructionat in orice faci sau ai intentia sa incepi. E o tensiune continua care slabeste numai de vineri dupa amiaza pana luni dimineata, atunci cand "observatorii" Gold-ului se aduna de pe ulite, unde se plimba in costumele lor spilcuite si cu ochelari negri la ochi, plini de emfaza (vezi Doamne, au cumparat aproape tot si ei sunt stapanii Rosiei) si pleaca cu masinile lor scumpe in week-end. Abia atunci, noi putem sa lasam garda jos si sa traim, sa ne strigam bucuriile sau sa ne plangem necazurile, pe un ton de normalitate.


Si cum sa nu ravneasca la aurul Apusenilor, cand in el sunt, in procente mai mari decat oriunde in lume, si metalele rare atat de cautate de industria constructoare de nave spatiale: titan, vanadiu, wolfram, molibden.

Daca macar un singur om va ramane aici si nu-si va vinde proprietatea, compania nu va putea sa treaca peste el. Cred cu tarie ca nu ne luptam cu morile de vant si ca lupta noastra nu e in zadar.Nu se poate sa scoti o localitate in afara existentei, pentru ca vrea o companie straina sa le ia acest drept in numele lacomiei. Daca litigiul cu Gold ar mai tine o suta de ani, rezistenta Rosiei s-ar stinge, treptat. Probabil, asta urmareste compania. Poate daca romanii si-ar lua un petic de pamant pe dealurile acestea si nu l-ar ceda in ruptul capului, atunci ei nu vor avea sorti de izbanda, in vecii vecilor. Iata, membri ai organizatiei mondiale "Green Peace" si-au cumparat loturi fie si de cativa metri patrati in Rosia Montana, pe care nu le vor vinde companiei cu nici un pret, ba chiar au confectionat tablite pe care scrie: "Aceasta proprietate nu este de vanzare", pe care le-au impartit rosienilor, ca sa descurajeze orice tentativa a companiei de a-i ispiti sa ii vanda casele. Acum, Gold Corporation (Gabriel Resources si alte companii subsidiare dupa care se ascunde) si-a angajat cea mai mare companie de publicitate din Bucuresti, a regizorului Bogdan Naumovici, ca sa le faca propaganda proiectului minier de la Rosia Montana. Chiar daca mult prea tarziu, reclama a fost oprita, in cele din urma, pentru minciunile continute in ea.


O lovitura dura pentru companie.

Avem nevoie de exprimarea solidaritatii cu lupta noastra. Sa vina aici cei care cunosc drama noastra, sa ne sprijine moral, sa aratam Gold-ului ca nu suntem asa putini, ca avem si pe altii de partea noastra. Sa facem si noi actiuni de intimidare, asa cum fac ei, nu doar sa tacem si sa inghitim. Noi suntem vreo 20 de familii, ultimii luptatori impotriva Gold-ului, care nu vom pleca nici in ruptul capului. Oricati bani ne-ar da, cu orice ne-ar tenta, noi nu plecam. Mie sa-mi dea America toata sa fie a mea, si eu nu plec din Rosia Montana ."
Eugen Cornea, capetenia rezistentei antigoldiste de la Rosia Montana


Am fost astazi la o intalnire cu profesori universitari si alti oameni pregatiti in diferite domenii care-si  bat capul cum sa salveze muntii Apuseni de explatare si de distrugere totata. Sincer, nu pot sa stau nepasatoare la ce se intampla si simt ca daca eu nu ma ridic,tu nu te ridici, ala nu se ridica, nu ne ridicam cu totii, tragedia se va intampla si nepasarea de acum ne va costa enorm.
Oamenii sunt constienti  de amploarea situatiei de faptul ca astia care ne conduc stau sluj in fata banilor,ca au vandut tara pe nimic               
        In principiu, s-a recunonsut ca sunt multi Romani care vor bine, dar care nu il pot realiza, pentru ca, urmare a manipularii,  au reusit astia sa ne demoralizeze si sa ne dezbine
Fiecare invitat, specialist pe felia lui a vorbit despre efectele, numai negative , ale explaotarii miniere  pe care vor sa o inceapa la Rosia Montana

prof. univ. dr. Ion Brad - membru al Academiei Oamenilor de Stiinta, biochimist a explicat clar care sunt efectele cianurilor rezultate din exploatare asupra organismelor vii: moarte sigura pentru mediu plante, animale si oameni pe o raza de sute de km (inclusiv in tarile vecine) din cauza vaporilor de cianura care se ridica in aer

 prof. dr. Vasile Boroneant, istoric, a povestit despre valoarea siturilor dacice, a galeriilor romane vechi de peste 2000 de ani si despre pierderea identitatii Poporului Roman si a intregului sau certificat de nastere Dacic

S-a vorbit despre faptul ca asta este rezerva strategica de aur a Romaniei, de care se stie de mii de ani, pe care dacii au exploatat-o cu masura si pe care au lasat-o mostenire urmasilor pt gestionaterea independenta a Poporului Roman si despre faptul ca in Muntii Apuseni pe langa cea mai mare rezerva de aur si argint din europa, aur de o calitate ridicata, mult superioara, ar fi si o rezerva uriasa de wolfram metal mai scump decat aurul si mult mai pretios, greu de gasit, foarte necesar,  in industria militara si spatiala si in economie in general

sunt multe care se invart in jurul regiunii Apuseni pe care vor sa ii distruga e plin de zacaminte, si pe toate vor sa le exploateze, statul roman primeste  nimic, adica 1 miliard de dolari in 20 de ani de exploatare, adica  15 %  iar  exploatatorii  iau restul de  85 %, si lasa in urma distrugeri istorice, ecologice, umane, NATIONALE , economice inestimabile



Pentru pamantul asta au murit Dacii, au murit marii Domnitori Romani, milioane de Romani de-a lungul secolelor ca sa il apere de asupritori si ca sa il dam noi degeaba astazi.

pasivitatea o sa ne coste scump

Eu cred ca nu putem sta indiferenti fata de mostenirea pe care o avem, care e a noastra.,nu a canadienilor sau a altora. E ca si cum vine unu sa iti ia casa cu tot ce ti-au lasat parintii,  pamantul, hainele, amintirile, si tu te uiti la el cum o face si il lasi in pace.

ce e de facut ? cum putem incepe sa ajutam ?

Cred ca trebuie, in primul rand,  ca toata lumea sa afle despre asta sa afle adevarul. oamenii nu stiu ce se intampla. apoi impreuna oamenii trebuie sa spuna NU !!

Pentru asta rebuie sa ne gandim repede, pentru ca nu e timp, la ce anume putem sa facem, cum putem sa contibuim cu resursele pe care le avem, si aici ma gandesc sa punem in aplicare totul pentru scopul asta care ne priveste direct. sa punem in miscare pe toata lumea
pe care o cunoastem, care, la randul ei va angrena mai departe alte roti.


O vedere mai amplă a ceea ce era mai sus


Vagonet de lemn cu minereu aurifer


Şteamp mai vechi, cu bârne de lemn

Dragobete, traditie romaneasca



Inca din cele mai vechi timpuri, romanii obisnuiesc sa sarbatoreasca ziua de Dragobete pe 24 februarie, un fel de Valentine's Day. Acesta este momentul in care natura se trezeste din somnul ei, pasarile isi cauta locuri pentru a-si construi cuiburi, si oamenii, in special tinerii, urmeaza cursul naturii.


O divinitate mitologica similara lui Eros sau Cupidon, fiul lui Dochia, Dragobetele, este un barbat chipes caruia ii place sa experimenteze aventuri amoroase. El nu este bland ca Sf. Valentin, ci furtunos ca zeul dacilor, care vroia sa celebreze casatoria tuturor animalelor in cer. Acest lucru s-a extins mai tarziu la oameni, iar tinerii pastreaza traditia pana in ziua de azi: baietii si fetele se intalnesc in aceasta zi speciala pentru a-si sarbatori modern dragostea.


Oamenii au crezut ca pasarile s-au logodit in ziua de Dragobete. Deci sarbatoarea are o motivatie destul de adanca, daca ajungem sa credem ca pasarile au fost considerate mesageri ai zeilor, cuvantul grecesc "pasare" insemnand "mesaj catre ceruri" Dragobetele este, de asemenea, o zeitate de bucurie si bunastare, materializate prin organizarea petrecerilor si festivitatilor, care de multe ori s-a sfarsit cu casatoria.

pe care fetele o foloseau pe tot parcursul anului. La pranz, fetele se intorceau brusc inapoi in sat. Fiecare baiat incepea urmarirea fetei pe care o placea. Daca baiatul era suficienConform credintei comune romanesti, cei care au luat parte la festivitatile de Dragobete au fost protejati impotriva oricarui caz de boala pe tot parcursul anului. Dimineata devreme, imbracati in cele mai bune haine de duminica, tinerii obisnuiau sa se intalneasca in centrul satului sau in fata bisericii. In cazul in care vremea era buna, ei mergeau cantand in grupuri mici la padure, sa caute ghiocei sau alte flori de primavara, iar in cazul in care vremea era rea, se adunau intr-un singur loc pentru a se delecta cu jocuri si a spune povesti.


Cu aceasta ocazie, tinerii obisnuiau sa faca angajamente simbolice. In padure, ei se adunau in jurul focului si povesteau. Fetele culegeau flori, despre care credeau ca au puteri miraculoase, pentru a efectua ritualuri speciale de dragoste. Fetele tinere strageau zapada proaspata si o transformau in apa. Apa obtinuta din zapada imaculata era considerata o potiune magica de iubire, pe care fetele o foloseau pe tot parcursul anului. La pranz, fetele se intorceau brusc inapoi in sat. Fiecare baiat incepea urmarirea fetei pe care o placea. Daca baiatul era suficient de rapid si fata urmarita il placea si ea, aceasta urmarire continua cu un lung sarut. Aceasta era angajamentul ludic al celor doi, menit sa dureze cel putin inca un an.


Comunitatea satului era foarte interesata de ceea ce s-a intamplat cu aceasta ocazie, pentru ca in acest moment al anului aflau la ce nunti ar trebui sa se astepte in toamna. Dupa-amiaza se organiza o petrecere mare, unde toata lumea, fie cuplu sau nu, dansa, canta si se simtea bine. Se spunea ca cei care nu se distrau in ziua de Dragobete, sau cel putin nu vedeau o persoana de sex opus, nu si-ar fi gasit un partener/o partenera in tot restul anului.

Femeile obisnuiau sa atinga un barbat din alt sat in ziua de Dragobete, in scopul de a primi mai multa afectiune pe parcursul anului, si, de asemenea, isi aminteau ca trebuie sa hraneasca bine animalele din curte, pasarile cerului, si sa protejeze toate creaturile vii. Tinerii petreceau adesea in satele vecine, pentru a avea veri foarte bune.

Dragobetele este o sarbatoare a iubirii, plina de superstitii si ritualuri speciale. Se considera ca poarta noroc pentru toate activitatile si actiunile umane, nu numai lucruri mici, ci si afaceri de mari proportii.


Agricultorii credeau ca Dragobetele i-ar putea ajuta sa aiba un an bogat. Oamenii nu lucrau in aceasta zi, ci o vedeau ca pe o sarbatoare religioasa. Ei isi rezumau munca la curatenie in casa si gatit. Se credea ca fetele care lucrau in ziua de Dragobete ar fi pedepsit de aceasta zeitate. Chiar daca Dragobetele "pedepsea" uneori domnisoarele neascultatoare, acesta era vazut ca protector al iubirii, purtator de noroc pentru tinerii iubitori si tinerii in general, ca un adevarat cupidon romanesc.



http://www.roportal.ro/articole/dragobete-traditie-romaneasca-4068.html