miercuri, 23 februarie 2011
Dragobete, traditie romaneasca
Inca din cele mai vechi timpuri, romanii obisnuiesc sa sarbatoreasca ziua de Dragobete pe 24 februarie, un fel de Valentine's Day. Acesta este momentul in care natura se trezeste din somnul ei, pasarile isi cauta locuri pentru a-si construi cuiburi, si oamenii, in special tinerii, urmeaza cursul naturii.
O divinitate mitologica similara lui Eros sau Cupidon, fiul lui Dochia, Dragobetele, este un barbat chipes caruia ii place sa experimenteze aventuri amoroase. El nu este bland ca Sf. Valentin, ci furtunos ca zeul dacilor, care vroia sa celebreze casatoria tuturor animalelor in cer. Acest lucru s-a extins mai tarziu la oameni, iar tinerii pastreaza traditia pana in ziua de azi: baietii si fetele se intalnesc in aceasta zi speciala pentru a-si sarbatori modern dragostea.
Oamenii au crezut ca pasarile s-au logodit in ziua de Dragobete. Deci sarbatoarea are o motivatie destul de adanca, daca ajungem sa credem ca pasarile au fost considerate mesageri ai zeilor, cuvantul grecesc "pasare" insemnand "mesaj catre ceruri" Dragobetele este, de asemenea, o zeitate de bucurie si bunastare, materializate prin organizarea petrecerilor si festivitatilor, care de multe ori s-a sfarsit cu casatoria.
pe care fetele o foloseau pe tot parcursul anului. La pranz, fetele se intorceau brusc inapoi in sat. Fiecare baiat incepea urmarirea fetei pe care o placea. Daca baiatul era suficienConform credintei comune romanesti, cei care au luat parte la festivitatile de Dragobete au fost protejati impotriva oricarui caz de boala pe tot parcursul anului. Dimineata devreme, imbracati in cele mai bune haine de duminica, tinerii obisnuiau sa se intalneasca in centrul satului sau in fata bisericii. In cazul in care vremea era buna, ei mergeau cantand in grupuri mici la padure, sa caute ghiocei sau alte flori de primavara, iar in cazul in care vremea era rea, se adunau intr-un singur loc pentru a se delecta cu jocuri si a spune povesti.
Cu aceasta ocazie, tinerii obisnuiau sa faca angajamente simbolice. In padure, ei se adunau in jurul focului si povesteau. Fetele culegeau flori, despre care credeau ca au puteri miraculoase, pentru a efectua ritualuri speciale de dragoste. Fetele tinere strageau zapada proaspata si o transformau in apa. Apa obtinuta din zapada imaculata era considerata o potiune magica de iubire, pe care fetele o foloseau pe tot parcursul anului. La pranz, fetele se intorceau brusc inapoi in sat. Fiecare baiat incepea urmarirea fetei pe care o placea. Daca baiatul era suficient de rapid si fata urmarita il placea si ea, aceasta urmarire continua cu un lung sarut. Aceasta era angajamentul ludic al celor doi, menit sa dureze cel putin inca un an.
Comunitatea satului era foarte interesata de ceea ce s-a intamplat cu aceasta ocazie, pentru ca in acest moment al anului aflau la ce nunti ar trebui sa se astepte in toamna. Dupa-amiaza se organiza o petrecere mare, unde toata lumea, fie cuplu sau nu, dansa, canta si se simtea bine. Se spunea ca cei care nu se distrau in ziua de Dragobete, sau cel putin nu vedeau o persoana de sex opus, nu si-ar fi gasit un partener/o partenera in tot restul anului.
Femeile obisnuiau sa atinga un barbat din alt sat in ziua de Dragobete, in scopul de a primi mai multa afectiune pe parcursul anului, si, de asemenea, isi aminteau ca trebuie sa hraneasca bine animalele din curte, pasarile cerului, si sa protejeze toate creaturile vii. Tinerii petreceau adesea in satele vecine, pentru a avea veri foarte bune.
Dragobetele este o sarbatoare a iubirii, plina de superstitii si ritualuri speciale. Se considera ca poarta noroc pentru toate activitatile si actiunile umane, nu numai lucruri mici, ci si afaceri de mari proportii.
Agricultorii credeau ca Dragobetele i-ar putea ajuta sa aiba un an bogat. Oamenii nu lucrau in aceasta zi, ci o vedeau ca pe o sarbatoare religioasa. Ei isi rezumau munca la curatenie in casa si gatit. Se credea ca fetele care lucrau in ziua de Dragobete ar fi pedepsit de aceasta zeitate. Chiar daca Dragobetele "pedepsea" uneori domnisoarele neascultatoare, acesta era vazut ca protector al iubirii, purtator de noroc pentru tinerii iubitori si tinerii in general, ca un adevarat cupidon romanesc.
http://www.roportal.ro/articole/dragobete-traditie-romaneasca-4068.html
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu