vineri, 29 octombrie 2010
Manastirea Putna Istoria Manastirii Putna
Inceputul manastirii Putna, cea mai insemnata ctitorie a lui Stefan cel Mare, ne sunt cunoscute din "Cronica" lui Grigore Ureche, unde se specifica "... in al zecilea an al Domniei sale, in anii 6974 (1466), iulie 10, au inceput a zidi manastirea Putna... " dar inainte de acesta data, insotit de curteni si ostasi "Stefan-voda cel Bun, cand s-au apucat sa faca manastirea Putna, au tras cu arcul... dintr-un virfu de munte ce este langa manastire. Si unde au agiunsu sageata, acolo au facut prestolul in oltarii. Pus-au si pe trei boiernasi de au tras, pre vatavul de copii si pre doi copii de casa. Deci unde au cadzut sageata unui copil din casa au facut clopotnita".
Manastirea a fost ridicata de Stefan cel Mare pentru biruinta obtinuta in batalia de la Chilia, din 25 ianuarie 1465, la indemnul si cu staruinta sihastrului Daniil. Lucrarile de constructie ale manastirii au fost terminate in 1469, dar sfintirea ei a avut loc la data de 3 septembrie 1470. Ridicarea zidurilor de imprejmuire ale incintei si a turnurilor aferente lor a fost terminata dupa un deceniu de la sfintire, in 1481.
Dupa 3 ani insa, manastirea a fost lovita de un puternic incediu care a afectat in mod grav constructia. Stefan cel Mare nu s-a lasat insa si desi avea pe cap bataliile cu Baiazid al II-lea, a refacut manastirea la fel de frumoasa cum fusese si inainte.
In anul 1504 Stefan cel Mare a fost inmormantat in incinta manastirii, dupa 47 de ani de domnie.
In 1536 manastirea a fost cuprinsa de un nou incediu, in care au ars casele domnesti, amandoua trapezele, bucataria, spitalul si camara cu toate alimentele din interior. Dupa doua decenii cladirile afectate de incediu au fost refacute, constructia casei domnesti fiind chiar amplificata. In urmatorul secol Putna a cunoscut o stare de inflorire. Monumentul a fost din nou devastat in anul 1653 de un incendiu pus de ostile conduse de Timus Hmelnitki, amestecat in luptele pentru tronul Moldovei dintre socrul sau Vasile Lupu si viitorul domn Gheorghe Stefan. Totusi aceasta informatie nu este foarte sigura si unele cercetari au aratat ca in acea perioada au avut loc alunecari de teren grave care au afectat fundatii bisericii, motiv pentru care a trebuit demolata. Vasile Lupu a inceput reconstructia manastirii, lucrari care au fost continuate de urmatorul domnitor, Gheorghe Stefan si finalizate de abia in 1662 de catre Eustatie Dabija, domnul de atunci al Moldovei. Lucrarile realizate in aceasta perioada nu au avut in vedere doar biserica, ci intregul complex manastiresc, constituind un moment important in istoria ansamblului monumental al Putnei.
Nici aceasta refacere nu a dainuit prea mult pentru ca in anul 1750 monumentul a fost grav afectat de un cutremur. Iacov Putneanul, a devenit al treilea ctitor al manastirii, dupa ce in anul 1757 a inceput refacerea manastirea, inclusiv turnul de intrare, zidurile inconjuratoare si acoperisul bisericii. Aceste lucrari si multe aletele, ceea ce a facut ca aceasta lucrare sa fie una ampla, s-au terminat dupa 4 ani. La aceasta actiune a contribuit pe langa mitropolitul Iacov si ucenicul acestuia, arhimandritul Vartolomeu Mazareanu.
Intre 1854 si 1856, zidurile fostei case domnesti au fost demolate pana la nivelul solului iar in locul lor au fost construite un corp de cladiri care exista si in prezent. In aceeasi perioada zona de nord a fost largita si s-a construit un zid de 23 de metri, langa care s-au construit un nou corp de chilii. In partea de nord-vest s-a ridicat o masiva cladire cu parter si etaj destinata staretiei. In anul 1859 au fost facute modificari la forma acoperisului iar in anul 1882, pe locul turnului-clopotnita din lemn s-a construit un turn inalt din zidarie, in care s-au instalat clopotele. In urmatoarea perioada au mai urmat lucrari incheiate in 1902, prilej cu care a fost refacut acoperisul bisericii dupa forma vechilor acoperisuri ale monumentelor moldovenesti.
Incepand din anul 1969 au avut ample lucrari, fiind restaurate pe rand, biserica, turnul tezaurlui, turnul de la intrare si turnul clopotnita, precum si latura de vest a zidului de incinta. De asemenea a fost construit si un modern muzeu destinat colectiilor de arta iar corpul de chilii aflat pe latura nordica a fost restructurat prin remodelarea arhitecturii fatadelor.
Adresa: Manastirea Putna, Localitatea Putna, cod 727455, Judetul Suceava (Manastirea este situata la circa 30 de km nord-vest de orasul Radauti).
» Telefon: 0230.414.055
» Fax: 0230.414.119
Monumentele Putnei:
- Biserica "Adormirea Maicii Domnului",
- Turnul Tezaurului,
- Casele Domnesti,
- Turnul de Intrare,
- Zidurile de Incinta.
» Muzeul manastirii Putna cuprinde: Broderii, argintarii, icoane, sculptura in piatra, sculptura in lemn,
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
ati uitat sa specificati sursa de unde ati luat text-ul, respectiv site-ul http://www.descopera.net
RăspundețiȘtergere