joi, 10 martie 2011

Legendele comunei Vaideeni, incluse într-un proiect de trasee montane tematice

'Tribunalul Haiducilor', 'Moara Dracilor', 'Piatra Spânzurată' sunt legende ale comunei vâlcene Vaideeni care sunt incluse într-un proiect de trasee tematice, finanţat din fonduri europene, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, primarul localităţii, Ivan Jinaru.

'E vorba de un proiect de 198.000 de euro care deja se află în faza de implementare. Se vor executa 14 trasee turistice montane de drumeţie pentru turiştii care vor să străbată Munţii Căpăţânii din Masivul Parâng până la peste 2.000 de metri altitudine cu corespondenţă în localităţile Ciunget şi Malaia din Munţii Lotrului. Toate traseele pornesc din comuna Vaideeni şi urmează vechile drumuri de transhumanţă ale ciobanilor, dar şi ale haiducilor', a precizat Jinaru.

Primarul mai spune că în aceste trasee turistice sunt incluse şi unele tematice care vor pune în valoare legendele zonei.

'Dau acum trei exemple de poveşti transmise de străbuni care vor avea de data asta o proiectare reală şi care va pune în valoare zona. Pe valea râului Luncavăţ avem 'Tribunalul Haiducilor' - este o zonă prăpăstioasă, cu un hău imens, unde haiducii aduceau prizonierii şi, sub ameninţarea aruncării lor în prăpastie, cereau date despre unde sunt ascunşi banii. 'Moara Dracilor' pe valea Cernei este o cascada cu debite de apă variabile şi din cauza reliefului. Ecoul curgerii apei avea o anumită rezonanţă şi se auzeau zgomote sinistre. Mai este 'Piatra Spânzurată' şi multe altele', a adăugat primarul din Vaideeni.

O parte din fondurile proiectului vor fi folosite pentru editarea de broşuri şi promovarea acestor trasee turistice.

Comuna Vaideeni este aşezată la poalele Masivului Parâng, la opt kilometri de oraşul Horezu şi este cunoscută ca o localitate de păstori, întemeiată de ciobanii din Mărginimea Sibiului care traversau munţii în procesul transhumanţei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu