joi, 17 martie 2011

Râmnicu Vâlcea: Oltenia de sub munte, promovată prin proiecte noi


Mâncarea tradiţională şi obiectele de ceramică vor fi scoase în faţă pentru a atrage turiştii. În această perioadă se află în derulare la Horezu un proiect de promovare turistică a obiectivelor din zonă. Proiectul european are o valoare de 1.024.655 lei.

Zona Horezu va fi promovată intens în perioada următoare, pentru ca turismul să capete altă valoare în această parte a judeţului. Unul dintre proiectele ce se va derula până în 2013, vizează nu numai promovarea ceramicii ci şi a tradiţiilor şi obiceiurilor păstrate din străbuni. „Oraşul Horezu va beneficia de promovare turistică cu finanţare de la Uniunea Europeană, administraţia publică locală implementând proiectul «Promovarea produselor şi a evenimentelor turistice specifice din zona depresionară Horezu pentru dezvoltarea şi consolidarea turismului în nord-vestul judeţului Vâlcea». Valoarea acestui proiect e de 1.024.655 lei", a precizat Vasile Blidaru, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oraşului Horezu. Următoarea acţiune din cadrul proiectului se va desfăşura în aprilie, când meşteşugari din toată ţara îşi vor expune produsele pe paltoul de la intrare în Mânăstirea Hurezi. „E o acţiune nouă. Meşteşugarii îşi prezintă produsele pe platoul de la Mânăstirea Hurezi, de Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii", completează Vasile Blidaru

Turiştii, ademeniţi cu mâncare tradiţională

n cadrul manifestărilor ce se vor organiza, vor fi prezentate produse gastronomice tradiţionale din zona Horezu, de la bulzul ciobănesc pregătit la Vaideeni, la ciorba de casă, ostropelul de pui sau mancarea de prune uscate. „Aici se găteşte foarte bine, cu produse tradiţionale, iar turiştii vor putea gusta din bucatele pregătite de cei mai vestiţi bucătari din zonă", completează Vasile Blidaru. Obiectivul principal al proiectului vizează atragerea turiştilor şi promovarea turismului cultural, monahal, cinegetic, de agrement, de aventură, de odihnă sau recreere. „Datorită aşezării geografice, zona depresiunii Horezu beneficiază de caracteristicile unei zone turistice complexe, care oferă un produs turistic complex. Pe termen lung, proiectul urmăreşte ca Horezu să devină destinaţie tradiţională de turism de nivel naţional şi internaţional. Prin realizarea obiectivelor şi activităţilor prevăzute în proiect, Horezu va cunoaşte o evoluţie în ceea ce priveşte atractivitatea turistică, iar numărul de turişti va creşte cu cel puţin 16 - 20%", afirmă Constantin Niţu, primarul din Horezu.


Declaraţie


„Turiştii vor putea gusta din bucatele pregătite de cei mai vestiţi bucătari din zonă", Vasile Blidaru.

Lucrează ceramică din lut roşu


În oraşul Horezu lucrează 24 de meşteri olari care folosesc în special cocoşul, spicul de grâu sau spirala vieţii pentru a-şi orna lucările. Lutul pe care îl folosesc este unul special, roşiatic pe care îl procură din zona numită de localnici „Dealul Ulmului".


http://www.adevarul.ro/locale/ramnicu-valcea/Oltenia_de_sub_munte-promovata_prin_proiecte_noi_0_443955720.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu