sâmbătă, 5 martie 2011
Râmnicu Vâlcea: PORTRET Mădălina Popescu dă glas cântecelor păstorilor din Vaideeni
Provine dintr-o zonă în care folclorul, tradiţia şi creşterea oilor din moşi strămoşi sunt păstrate şi astăzi, iar aceste obiceiuri le promovează prin cântecul popular.
profil
NĂSCUTĂ - 8 august 1995, oraşul Horezu, judeţul Vâlcea.
STUDII - Elevă în clasa a IX-a la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea, secţia canto popular.
IDEALURI - Vrea să urmeze Conservatorul şi să devină profesor de muzică.
Mădălina Popescu provine dintr-o familie care iubeşte şi îndrăgeşte muzica populară. „Bunica, mama şi mătuşa au voci foarte frumoase şi cântă muzică populară. De la ele am moştenit şi eu vocea şi dragostea pentru muzica populară", povesteşte Mădălina Popescu. Eleva a început să cânte muzică populară de la vârsta de şase ani, când era la grădiniţă. Cântă melodii folclorice din mărginimea Sibiului. „Eu sunt din comuna Vaideeni şi cânt doar folclor păstoresc. Pe vremuri, locuitorii noştri au trecut munţii în transhumanţă, în Sibiu, de unde au luat obiceiurile şi tradiţiile de acolo. Aceste obiceiurii şi tradiţii au fost păstrate apoi şi la Vaideeni", spune eleva. Mădălina Popescu o are ca model, în cariera muzicală pe «Doamna Munţilor», Lucreţia Ciobanu. „Lucreţia Ciobanu cântă repertoriul nostru din Vaideeni. O admir pentru felul în care interpretează fiecare melodie şi pentru că e o mare artistă", mărturiseşte Mădălina. De-a lungul timpului, eleva a participat la numeroase festivaluri de muzică populară, unde a obţinut şi premii. Cele mai importante distincţii au fost la festivalurile, „Batca", „Vreau să ajung o stea" şi „Vreau să devin vedetă", la care a obţinut numai locul I. „Peste tot am cântat numai muzică populară. Cea mai aprigă competiţie mi s-a părut la «Batca», unde au participat concurenţi din toată ţara, iar juriul a fost foarte exigent şi corect", a precizat Mădălina.
Costumul popular e păstrat cu sfinţenie în Vaideeni
Mădălina ţine foarte mult la costumul popular. Ea povesteşte că îl poartă cu mândrie pentru că e vechi şi e moştenire de familie. „Bunica mai coase şi acum câte o iie pe care mi-o face cadou. La noi în Vaideeni, oamenii mai poartă încă costumul popular, la biserică, la diverse sărbători şi la diverse manifestări, chiar şi la şcoală, copiii merg îmbrăcaţi în haine tradiţionale ", mărturiseşte Mădălina. În comuna Vaideeni, manifestările culturale, din moşi strămoşi, organizate în cinstea ciobanilor, au loc şi astăzi. În fiecare an, în luna iunie are loc Învârtita Dorului, un festival popular la care participă mai multe ansambluri din ţară. „În această zi, sătenii se îmbracă în costum popular. Festivalul marchează plecarea ciobanilor din zonă cu oile la munte", povesteşte Mădălina. De Crăciun, în Vaideeni, are loc Balul Oierilor, e o serbare care se dă în cinstea ciobanilor care se întorc din munte. Oamenii din comună îmbracă costumele populare, cântă şi dansează folclor păstoresc. De un an, Mădălina cântă şi în taraful folcloric Muguraşul al Liceului de Artă, dirijat de profesorul Petrică Sima. În ansamblu promovează folclorul autentic din toate zonele României, la festivaluri şi concursuri.
ce-i place
Să citească, să joace diverse jocuri pe calculator, să se plimbe în parc cu rolele şi să iasă cu prietenii în oraş. Iubeşte animalele, dar în mod special îi plac câinii.
ce nu-i place
Oamenii care au două feţe, nu sunt sinceri şi minciuna. Urăşte violenţa de orice fel. O deranjează faptul că muzica de calitate nu e foarte apreciată şi în ziua de azi ajung să se realizeze cei care au bani, iar persoanele care muncesc rămân la coadă.
Întrebări şi răspunsuri
Ce reprezintă costumul popular pentru tine?
M.P.: Costumul popular e cea mai mare bogăţie pe care o am, e ceva unic, valorează foarte mult şi nu poate fi comparat cu o pereche de blugi, de exemplu. Am doar două costume cu motive din zona Sibiului şi ţin mult la ele.
Câte piese ai în repertoriul tău?
M.P.: Am cam 40 şi toate sunt din folclorul păstoresc. Sunt culese din zona Sibiului şi din Vaideeni. Toate prezintă meseria de oier, cu bune şi rele, şi traiul ciobanilor în munte
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu